Kérdése van? 06/30/702-0101 (H-P 9-12 óráig)
Belépés Regisztráció
0 termék0 Ft
Kosár
 
A kosarad jelenleg üres
 
 
 
 

A macskasérülések otthoni ellátása

macskásoknak ·

Milyen típusú sérülések érhetik a cicákat otthon és ezeket hogy kell ellátni, mit kell róluk tudni? Erre és ilyen kérdésekre ad választ az alábbi cikk.


A macskasérülések otthoni ellátása

Előfordulhat, hogy baleset történik otthon: cicánk kifuthat az utcára, ahol ezerféle veszély leshet rá, de akár rácsukhatjuk a farkára a fürdőszoba ajtaját vagy ő maga sérül meg, míg munkában vagyunk, mondjuk belelép egy ollóba. Alapvetően minden sérülés esetén azt tanácsoljuk, hogy haladéktalanul, minden fölösleges időhúzás nélkül vigyük el a macskát egy állatorvoshoz. De előfordulhat, hogy nekünk kell valamit tennünk az ilyen hétköznapi macskabalesetek esetében. Ezekre adunk néhány tippet.

Macskák otthoni kezelése sérülés esetén

Sérül a macska farka

A macska farka el tud törni, sőt ez az egyik leggyakoribb maradandó macskasérülés, amely a négy fal között történhet. Míg szabad téren általában a többi macskával való verekedés vagy az elgázolás okozhat sérüléseket, addig a lakásban kisebb vágások mellett a farok eltörése gyakori. A cica követ minket mindenhová, de mi automatikusan becsukjuk magunk mögött az ajtót, esetleg a huzat csapja be, a cica farkát pedig odacsípjük. (A macskák egyébként sem szeretik a zárt ajtókat, így nem is csoda, hogy miért.) Az eltört farok elfertőződhet, elhalhat, leeshet, akár komolyabb problémát is okozhat, ezért ilyen esetben mindenképpen állatorvoshoz kell fordulnunk.

Horzsolások és kisebb bőrsérülések

A lehorzsolódott bőrt és kisebb sérüléseket viszont kezelhetjük otthon, méghozzá egy nagyon egyszerű módszerrel. Bár a mi javaslatunk az, hogy a sebek elfertőződésének veszélye miatt mindig forduljunk szakemberhez, hiába tűnik kicsinek a seb, valóban sokaknál vált már be a kristálycukor használata.

 

Macskák bőr- és hámsérülése otthon kezelve

A megfelelően kitisztított sebbe és környékére vastagon cukrot öntenek, majd befáslizzák. Ezt a kötést gyakran kell cserélni, de néhány nap múlva az elhalt szövet helyett friss bőrszövetet találunk majd a kötés alatt. A cukor megakadályozza az elfertőződést, segíti a gyógyulást és fájdalomcsillapító hatású.

Harapásos sérülések

A leggyakoribb harapásos sérülések esetén javasoljuk ezt, mert a másik macska szájában lévő kórokozók miatt van lehetőség a seb elfertőződésére kezelés nélkül. De éppen ezért célszerű akár egy kis verekedés után is ellátogatni az állatorvoshoz, mivel a felületi kezelés után látszólag meggyógyulhat a harapás helye, majd pár nap múlva váladékozhat, gennyesedhet a bejutott baktériumok miatt.

Ha beszorul valahova a cica

Kevesen gondolnak rá, de akár életveszélyes is lehet egy hétköznap a háziállat számára. A cicák szívesen bújnak nejlonzacskókba, ha pedig az rájuk tekeredik, és nem tudnak kijutni belőle, megfulladhatnak. Ezért a zacskókat tartsuk elzárva.

Étkezés közbeni gondok

A halszálka vagy egy apró csontszilánk a torkukra akadhat, így figyeljük őket, ha esznek.  Mérgezésnél és akár enyhének tűnő égési sérüléseknél is azonnal vigyük állatorvoshoz a macskát.

Hőguta

Az óriási nyári melegben figyeljünk a macskára, mivel a hőguta halálos lehet. Ha nem talál árnyékos vagy hűsölésre alkalmas helyet, úgy kezd lihegni, mint egy kutya. Érdemes ekkor gyakrabban friss hideg vizet adni neki, majd akár közvetlenül lehűteni. Ha ellenkezik is a fürdő ellen, muszáj óvatosan bevizeznünk, ha látjuk, hogy már az ájulás környékezi.

Rovarcsípés

Ha egy lenyelt rovar, például méh csípése miatt fulladozni kezd vagy egy áramvezeték rágása közben áramütés érte, azonnal vigyük állatorvoshoz.

weballatpatika.hu
 

Kapcsolódó bejegyzések