Kérdése van? 06/30/702-0101 (H-P 9-12 óráig)
Belépés Regisztráció
0 termék0 Ft
Kosár
 
A kosarad jelenleg üres
 
 
 
 

A macskahányás kezelése

macskásoknak ·

A cicák hányását sokan egy kézlegyintéssel elintézik mintha ez természetes lenne, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy könnyedén utalhat akár komolyabb betegségre is amit komolyan kell venni.


A macskahányás kezelése

Az újdonsült macskatartók egyik leggyakoribb kérdése, hogy mi lehet a cica baja, ha hány. Ilyenkor persze a legtöbbször csak legyintünk, hogy biztosan nincs semmi gond, mert ez a macskáknál természetes. Azonban mégis kötelességünk, hogy tisztában legyünk vele: akár komoly betegség jele is lehet a hányás, így oda kell figyelni rá!

De az tényleg igaz, hogy a legtöbb esetben csak bosszankodunk és a felmosóvödörért indulunk. A cica ugyanis köztudottan tiszta állat, a tisztálkodó nyalakodás során azonban tekintélyes mennyiségű szőrt nyelhet le. A szőrgolyókat nem tudja megemészteni, így adott esetben ezeket visszaöklendezi. Ezt a természetes, az állat gyomrának egészsége miatt fontos folyamatot élesen el kell választanunk a valódi hányástól, amely azonban fertőzés vagy más probléma jele lehet.

 

A macska hányás okai és lehetséges betegségek

Bezoár és szőrhányás

A hányás, öklendezés leggyakoribb oka macskáknál a szőr. Mivel a cicák gyakran mosakodnak, ezért rendszeresen, akár nagy mennyiségű szőr kerül az állat emésztőrendszerébe. A szőr nem emészthető, emiatt összeállhat szőrlabdává, vagy bezoárrá a macska gyomrában. A bezoár emészthetetlen anyagokból összeálló gombóc, amely, súlyosabb esetekben dugóvá összeállva a gyomorban, megakadályozza a táplálék végighaladását a bélrendszeren. Ezáltal székrekedés, bélelzáródás jellegű kórképet okozva. Az állatnak nincs széklete, vagy kevés, az ételt visszahánnya, étvágytalanná válik, nem eszik. 

A szőrlabda kialakulásának megelőzésének gyakorlatilag természetes megoldása, hogy a macska időnként hányhat, visszaöklendezheti a szőrt. 

Mint minden, lehetséges rendellenes tünetnél, érdemes az egész képet egyben nézni. Ellenőrizhetjük, hogy mit tartalmaz a visszaöklendezett gyomortartalom. Valamint mindenképp vegyük figyelembe az állat általános közérzetét, viselkedését és erőnlétét. Ha más tüneteket is mutat, például levert, nyugtalan, hasmenése is van, romlik az étvágya, stb., akkor mindenképp keressük föl az állatorvost. 

Amellett, hogy a szőrhányás egy természetes folyamat, a szőr fölhalmozódása az emésztőrendszerben komoly megbetegedésekhez, akár az állat pusztulásához is vezethet. Szerencsére azonban a szőroldó paszták, tabletták vagy más nevükön a szőrlabda gátlók alkalmazásával a súlyosabb problémák megelőzhetőek. 

Ezek a készítmények megelőzik a bezoárok kialakulását, akadályozzák a szőr összetapadását, ezáltal egyben azt is, hogy a szőr dugóként viselkedhessen a gyomorban. A kialakult szőrlabdát síkos réteggel vonják be, ezáltal a perisztaltika (bélmozgás) már sikeresen ki tudja juttatni a szőrlabdát a macska szervezetéből. 

Ilyen szőroldó paszta például a Bezo-Pet paszta. 

Szőroldó tabletta pedig a Feligum Hairball. 

A lakásban tartott macskáknál, mivel ők nem tudnak a szabadban füvet enni, ami természetes úton segíti a szőrlabdák kialakulását, nagyobb körültekintés és odafigyelés szükséges. Szintén ügyeljünk jobban a hosszú szőrű cicákra, valamint bármilyen macskára vedlési periódusban, amikor nagyobb mennyiségű szőr kerül a cica szervezetébe.

A rendszeres hányás betegségre utaló jel

A rendszeres, ismétlődő hányás lehet betegség tünete is. Az okok igen változatosak lehetnek az étel allergiától a szervi, vagy akár daganatos megbetegedésekig. Emiatt, ha rendszeresen hány a cica. A hányáson kívül más tüneteket, viselkedésbeli változásokat is mutat, mindenképp forduljunk állatorvoshoz.

A pszichés eredetű macska hányás

Az is előfordulhat, hogy a hányásnak nem szervi vagy betegségből eredő okai vannak, hanem pszichés eredetű. 

A macskák ugyanis igen érzékeny állatok. Ragaszkodnak szokásakhoz, megszokott környezetükhöz, napirendjükhöz, így, ha ezekben változás áll be, a stressz tüneteit mutathatják. 

Ha költözött, új gazdához került vagy esetleg egy másik háziállat került a családhoz, baba született, vagy épp felújítunk, de akár a gazdi életrendjében történik változás, ami kihat a cica szokásaira is,  előfordulhat, hogy a stressztünetek részeként hány a macska. Ilyenkor érdemes várni egy kicsit, hogy rendeződjék benne a probléma. Ha többször előfordul a dolog, akkor figyeljünk a cica folyadék-utánpótlására, nehogy kiszáradjon. Ha több napig nem tud enni, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz. A macskák nem tűrik a koplalást.

Étel okozta hányás

A hasmenés és hányás az étel miatt is előfordulhat. Ilyenkor sem konkrét betegség tünetei, csak például egy adott összetevővel szembeni túlérzékenységé, allergiáé. Vannak macskák, amelyek csak egy-egy márka termékeitől, mások például a csirkétől érzik rosszul magukat. Ezt ki kell tapasztalni, az értintett étel elkerülésével pedig a probléma is megszűnik. Igen gyakori a tejre való emésztési reakció. Ha még nem adtunk tejet a cicánknak, akor érdemes felesben vízzel higítani. Ha gyanús, hogy a tej okozza a problémát, akkor pedig elhagyni. 

Emellett persze az is előfordul, hogy kis kedvencünk túl mohó volt és minimális rágással, nagy mennyiségű ételt fogyasztott, aminek hányás lett a vége.

Ha azonban a macskahányás ismétlődő, esetleg sugárban jön vagy véres, azonnal állatorvoshoz kell vinni az állatot. Főleg bélelzáródás és más gyomorproblémák esetén történik ez, de a különböző belső szervek megbetegedései esetén is előfordulhat.

A macska hányás kezelésének támogatása

A hányás okát, amennyiben az kóros, mindenképp meg kell szüntetni, amiben az állaorvos ad segítséget. Emellett arra is ügyelnünk kell, hogy a gyakori, rendszeres hányás, kiszáradáshoz, fogyáshoz és az immunrendszer legyengüléséhez vezet. A kezelés támogatásaként az egyik legfontosabb, hogy ügyeljünk a rendszeres folyadékbevitelre. Inkább többször, kis mennyiséget adjunk a cicának. Ha kell, akkor fecskendővel spricceljük a szájába.

A másik, amivel a kezelést támogathatjuk, azok a magas tápértékű, vizet, vitaminokat, ásványianyagokat, tehát az immunrendszer erősítését szolgáló összetevőket, is tartalmazó készítmények. Ezek használatáról egyeztessünk az állatorvosunkkal. 

Igen gyakran alkalmazott ilyen készítmény a Calo Pet paszta, amely mind macskák, mind kutyák számára javasolt táplálékkiegészítő betegségek esetén.

 

weballatpatika.hu