Kérdése van? 06/30/702-0101 (H-P 9-12 óráig)
Belépés Regisztráció
0 termék0 Ft
Kosár
 
A kosarad jelenleg üres
 
 
 
 

A kismacska etetés fortélyai

macskásoknak ·

Mindig nagy öröm a családban, ha egy kiscica érkezik, de egyben új felelősség és egy picit föl is boríthatja a mindennapos rutint. A család minden tagja ismerkedjen meg a cicaetetés szabályaival, hogy a kölyökmacska egészségesen és boldogságban fejlődhessen.


A kismacska etetés fortélyai

Az első napok és hetek

Az első két napban a cicák előtejet szopnak, majd két héten keresztül csak alszanak és esznek. A kiscicát alapvetően 8-9 hetes koráig az anyja eteti, de mi már az ötödik hét után elkezdhetjük a kiegészítő táplálást. Erre főleg akkor van szükség, ha az anyamacskának kevés a teje.

A kismacska etetésének trükkjei

Kifejezetten kiscicák számára készített tápszer szükséges, melyből naponta 1–3 alkalommal adhatunk. Azt szokták ideálisnak tartani, ha nem sokkal a tizedik hét előtt kerül az új gazdihoz az állat, mert akkor már tud szilárd táplálékot is enni, és már egyáltalán nincsen az anyacicára szorulva.

Ha mesterséges nevelésre van szükség ...

Előfordulhat, hogy mesterséges nevelésre van szükség, mert az anya elpusztult vagy valamiért elutasítja a kiscicákat. Ilyenkor macskatejpótlót vagy esetleg kecsketejet használhatunk.

Kéthetes kor alatt 2-3 óránként, később 3-4 óránként kell etetni a kicsiket.

Öthetes koruktól lassan átszoktathatók a kifejezetten kölyökmacskák számára készült pépes tápokra. Ekkor már napi ötször esznek. A lényeg a rendszerességen van, valamint átszoktatásnál a fokozatottságon.

Mivel az első hónapokban rögzül a kismacska ízlésvilága, nem célszerű kizárólag egyféle ételt adni neki. A kezdetben meleg tejbe áztatott száraztáppal vagy konzervvel szoktassuk át a szilárdabb ételekre, majd később a csomagoláson írtak szerint egyéves koráig adhatunk neki úgynevezett junior tápokat.

Kiscicák - hogyan kell etetni őket?

Egyszerre keveset de sokszor ...

A kiscica más étrend szerint fejlődik jól, mint egy felnőtt macska. Egyszerre keveset esznek, de mennyiségileg akár többet is elfogyaszthatnak, mint egy nagyobb cica. Tartsuk be a csomagoláson írt mennyiségeket. Sokkal nagyobb veszélyt jelent, ha nem jut elég tápanyaghoz ebben a rendkívül fontos tiznekét hónapban a macska, mintha egy kicsivel többet eszik. Az etetési szabályokat érdemes betartani: kizárólag macskák számára készült tápot, a megszokott időpontokban adjunk a cicának. Friss vízről természetesen mindig bőségesen gondoskodnunk kell!

Ha figyelemmel vagyunk erre a néhány dologra, bizonytalanság esetén pedig kikérjük állatorvosunk véleményét, akkor különösebb lemondások és erőfeszítések nélkül egy egészséges és erős cicát nevelhetünk. A hála és a kötődés pedig a macskáknál is kialakul egy bizonyos fokig (ha nem is annyira mint a kutyák esetében), dacára minden ellentétes híresztelésnek.

weballatpatika.hu