Kérdése van? 06/30/702-0101 (H-P 9-12 óráig)
Belépés Regisztráció
0 termék0 Ft
Kosár
 
A kosarad jelenleg üres
 
 
 
 

Jó, ha ismerjük az állatvédelmi törvényt!

általános ·

Azoknak, akik állatot tartanak, érdemes megismerni az állatvédelmi törvényt kicsit részletesebben is mert az utóbbi időben sokat változott és a benne foglaltak állataink egészségét, jólétét hivatottak védeni és megőrizni.


Jó, ha ismerjük az állatvédelmi törvényt!

Bár azt egy állattartóról senki sem gondolná, hogy szándékosan fájdalmat, kínokat okoz egy állatnak, de az állatvédelmi törvény több más dolgot is részletesen szabályoz. Érdemes tehát tisztában lenni az előírásokkal, mert egyrészt a jogkövető magatartáshoz ez elengedhetetlen, másrészt pedig az állatjóléti rendelkezések háziállatunk életének meghosszabbítását és egészségének, boldogságának megőrzését szolgálják.

Az állatkínzás vétség

Az állatkínzás egyébként 2004 óta vétség Magyarországon. Előtte egyszerű szabálysértés volt, amelynek elkövetője legfeljebb ötvenezer forintos bírságot kaphatott. Egy nagyon csúnya kutyakínzási ügy után az Országgyűlés azonban társadalmi nyomásra végre lépett, így immár nyolc éve börtönbe is lehet kerülni, ha valaki indokolatlan szenvedést okoz egy gerinces állatnak – és többen szabadságvesztést is kaptak azóta.

Hogy és hol lehet kutyát tartani?

Idén módosult az állatvédelmi rendelet, így a kutyák esetében méret szerint változó, hogy mekkora kötélt használhatunk, ha a kertben kikötjük őket. Eddig minden kutyának tíz négyzetméternyi hely és legalább négyméteres kötél járt, de ezentúl ez csak a húsz kilogramm alatti ebekre érvényes. 20–40 kilogramm között tizenöt négyzetméter és hatméteres kötél, a nagytestű, tehát negyven kiló fölötti kutyák esetében pedig húsz négyzetméternyi hely és nyolcméteres kötél minimálisan kötelező. A további szigorítás is cél, így a tervek szerint 2016-tól egyáltalán nem lehet majd kutyát láncra verve tartani.

A kutyák fülének és farkának kurtítása

A kutyák fülét tilos megkurtítani, a farkukat pedig csak hétnapos korukig lehetséges. Egy nagy hiányosságot is pótol a rendelet, mivel a kutyák, macskák és görények esetében is kötelezővé teszik, hogy a kölykök nyolchetes korukig az anyjuknál maradjanak. A terráriumban tartott gerinces állatoknál legalább 30 liter űrtartalmú terrárium kötelező.

Halak és akváriumok

A továbbiakban tilos festékkel befecskendezni a díszhalakat, hogy szebbek legyenek, valamint a sziámi harcoshalakat magukban kell tartani és tilos tükröt is tenni az akváriumukba. Abba egyébként belegondolni is rossz, hogy ezeket a rendkívül aggresszív halakat eddig valaki másképp tartotta.

Állatvédelmi bírság

Az állatvédelmi bírságok összege is megemelkedett, így a fenti rendelkezések megsértője akár százezres nagyságú büntetést is fizethet. Ha pedig szándékosan kínozza a gerinces állatot, akár börtönbüntetést is kaphat. A főleg haszonállatokat tartók esetében gyakori, hogy a bíróság, ha éheztetést vagy más kegyetlenkedést tapasztal, az elítéltet akár örökre eltiltja az állattartástól, mert erkölcsileg egyszerűen nem elég fejlett hozzá.

Mindezek a szigorítások vélhetően azt eredményezik, hogy emberiességünket bizonyítsuk azzal is, ahogyan állatainkkal bánunk. Akik pedig képtelenek a minimálisan a társadalomban elvárt viselkedésre, ne tartsanak állatot! Ha pedig indokolatlanul szenvedést okoznak egynek, nézzenek szembe az ezért járó szigorú büntetéssel.

weballatpatika.hu